Fotopasti

Fotopasti se v dnešní době těší stále větší oblibě. Proč to ale tak je? A co vlastně je to ta fotopast? Rádi Vás seznámíme s krátkou historií fotopastí.

Když se řekne slovo fotopast, každého jistě napadne – kombinace slov foto a past. A přesně to vystihuje i použití těchto zařízení.  Fotopasti se začaly používat k zachycení fotografií volně žijících zvířat. 

Průkopníkem ve vývoji fotografické pastí byl Frederick Walter Champion (1893 - 1970). V Siwaliksu v Severní Indii využíval při dokumentování volně žijících zvířat fotoaparáty, které spouštěl nataženými dráty. S touto technikou pořídil pozoruhodné snímky volně žijících bengálského tygra, indického leoparda, lenochoda a indických divokých psů.

Fotografická past se instaluje v místě, ve kterém se vzácné zvíře vyskutuje a tudíž se očekává, že jej navštíví. Když pohybový nebo infračervený senzor detekuje přítomnost zvířete, spustí se mechanismus, který pořídí fotografii. Po uplynutí určité doby se majitel obvykle vrátí k fotoaparátu a zkontroluje pořízené fotografie.

Fotografické pasti jsou důležitým nástrojem při výzkumu vzácných, plachých nebo nočních zvířat. Obecně vzato tato technologie volně žijící zvířata neruší.